05380590080

Akü Testi Nedir? Nasıl Yapılır? Gerekli Bilgiler


Akü Test Cihazı Nedir?


Araç elektrik aksamının güç kaynağı ve en önemli bileşeni olan akülerin durumlarını kontrol etmek ve bakım için gerekli bilgileri almayı sağlayan elektronik aletlere Akü Test Cihazı veya Akü Ölçüm Aleti denir. Akü teknolojisindeki son gelişmeler il birlikte, Brio'nun tedarik ettiği Dijital Akü Test Cihazları modern yöntemler kullanarak Akü testi ve analizi yapar. Tam grafik ekran sayesinde, bu test cihazı ile çalışmak daha kolay ve kullanıcı dostudur. Kullanılan tüm grafik sembollerinin anlaşılırlığı evrensel olarak kabul görür ve kullanım sırasında oluşabilecek dil engellerini ortadan kaldırır. Ürün tüm 12V Araba ve Motosiklet Akülerinde, Marşlar ve Alternatör şarj etme kondisyonlarını test etmek için tasarlanmıştır. Bu test cihazı aynı zamanda 24V sistemlerde Marş ve Alternatörlerin (Normal ve Akıllı) testi için de uygundur. 24V Akülerin bu cihaz ile nasıl test edileceğini öğrenmek için aşağıda 24V Aküler Nasıl Test Edilir başlığına göz atınız.

Brio Akü Ölçüm Cihazının Hangi Özellikleri Vardır?

  • 12V Akülerin Batarya Testi
  • 24V Akülerin Batarya Testi
  • Topraklama Testi
  • Marş Testi
  • Alternatör Testi
  • Diyot Dalgalanma Testi
  • Tamamen grafiksel kullanıcı dostu arayüzü vardır. Yabancı dil bilme ihtiyacını ortadan kaldırır.
  • LCD Ekran ve Sensör teknolojisine dayalı dokunmatik ekran.
  • 100 CCA’dan 2000 CCA’ya kadar Otomobil Akülerini Test Eder
  • WET, AGM, AGM, EFB, CA ve JEL CCA, SAE, EN, EN1, EN2, IEC, DIN, CA, JIS Akü ve Test Standartları
  • Start-Stop Aküleri Test Eder
  • Dahili Yazıcı Sistemi Vardır
  • Kayıt Hafızası ve Müşteri Data Hafızası Vardır
  • Geçmişe yönelik yazıcı işlevi vardır.


Akü Test Cihazı Start-Stop Aküleri Test Eder mi?

Sıradan akü test cihazları Start-Stop özellikli Aküleri test etmez ancak Brio'nun son teknoloji Akü Test Cihazı'nın 12V Start-Stop aküleri de test etme özelliği vardır. Akü testi ekranında Akü tipinden EFB seçeneğini seçmeniz yeterli olacaktır.

Akü Test Cihazı Nasıl Kullanılır?

Akü testi yapabilmek için 12v Akünün kapalı pozisyondaki aracınızın negatif akü terminaline siyah test cihazı klipsini, pozitif terminale ise kırmızı test cihazı klipsini bağlayınız. Ekranda data girişi yapıldıktan sonra test sonuçları karşınıza çıkacaktır. Test cihazının son teknoloji mikro işlemcisi sayesinde yaklaşık 15 saniyede tüm işlem başarılı bir şekilde sonuçlanmaktadır.

Akü Test Cihazı 24V Aküleri Test Eder mi?

Evet "Brio Akü Test Cihazı Dijital 12x24 Yazıcılı" 24V Aküleri test eder. Marş ve Alternatör testlerinide minumum hata ile gerçekleştirir.*

24V Aküler Nasıl Test Edilir?

24v Aküler içlerinde 2x12v aküden oluşmaktadır. Test cihazının klipsleri 24V Akü terminallerine bağlandığında LCD ekranda hata gösterilecektir. Bunun sebebi 24V Akünün tek parça halinde test edilememesidir. 24 V (12V Pil x 2) sistemde test yapabilmek için iki pil arasındaki bağlantı kesilip her bir pil için ayrı test yapılmalıdır. 24 V Aküyü oluşturan piller arasındaki bağlantı kablolarının oluşturduğu istenmeyen direnç nedeniyle her bir pili ayrı ayrı test etmek çok daha doğru sonuçlar verecektir, Bu nedenle akü testi tüm 12V piller için tasarlanmıştır.24V Akünün içerisindeki 12v Aküler aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi ayrı ayrı test edilmelidir. 

Önce Fig.9 da ki gibi 1. Bataryayı sonra 2. Bataryayı test ediniz.

Batarya Testi Nedir?

Batarya Testine aynı zamanda Akü testi de denmektedir. Bu test aracın aküsünün durumunu öğrenebilmek için yapılan başlıca ve en önemli testlerden biridir.

Batarya Testi Nasıl Yapılır?

Çalışan aracın önce motorunun KAPALI ve yüzey yükünü gidermek için farların 30 saniye AÇIK konuma getirilmesi gerekir. Farlar KAPALI konuma getirildikten sonra, teste başlamadan önce akünün en az 1 dakika dinlenmesini bekleyin. Doğru sonuçlar alabilmek için test sırasında otomobil veya kamyon motoru ve diğer tüm aksesuar yükleri KAPALI olmalıdır. Test cihazının klipslerini takarken, akü direklerinin oksitlenmediğinden veya korozyona uğramadığından emin olun. Bağlantı kurulmadan önce bunları temizleyin. Kelepçeleri hatalı ve tutarsız sonuçlar verebilecek çelik cıvatalara doğrudan tutturmayın. Test Cihazının siyah klipsini negatif (-) terminale, kırmızı klipsini pozitif(+) terminale bağlayınız. Test yapılmaya hazır! Test cihazı ekranında data girişi yaptıktan sonra test sonuçlarını ister yazdırın ister LCD ekrandan okuyun.

Topraklama Testi Nedir?

Bu testin amacı topraklama kablosunun, motor aksamına olan bağlantı durumunu kontrol etmektir. Bilindiği üzere topraklama devresinin iyi bir durumda olmaması araçların elektronik kontrol ünitelerinde (ECU) problemlere sebep olabilir. Test cihazı, motor gövdesinden akü terminallerine giden kontak direncini ölçecek ve her test sonunda sonuçları ve önerileri LCD ekranda gösterecektir. Tekrar hatırlatılacak olursa bu test sadece 12 V pillerde uygulanabilir, eğer 24 V(12 x 2) Akülerde topraklamayı kontrol etmek istiyorsanız, test cihazının kelepçelerini 12 V güç sağlayan pillerden birine bağlamanız gerekmektedir.

Topraklama Testi Nasıl Yapılır?

Topraklama Testi ürün kullanım kılavuzu ile birlikte yapılmalıdır. Bu yüzden topraklama testini yapraken Türkçe ürün kullanım kılavuzunu eş zamanlı okuyarak yapmanız tavsiye edilir.

Marş Testi Nedir?

12V veya 24 V Akü sistemlerinin başlama durumlarını ve motor ilk çalıştırmada marşlama etkinliğini test eder.

Marş Testi Nasıl Yapılır?

Marş Testi ürün kullanım kılavuzu ile birlikte yapılmalıdır. Bu yüzden Marş testini yapraken Türkçe ürün kullanım kılavuzunu eş zamanlı okuyarak yapmanız tavsiye edilir.

Alternatör Diyot Dalgalanma Testi Nedir?

Normal veya Smart alternatörler için 2500-3000 RPM yüksüz ve 1500-2000 RPM tüm yükler açık, MAX ve MIN Şarj çıkış voltajını kontrol eder. 12V ve 24V sistemlerdeki normal ve smart elternatörlerin kendi parametreleri olduğundan, alternatörün şarjlama durumunu ve test sonuçlarıyla araç servis el kitabını kıyaslayarak akünün durumunu belirleyebilirsiniz.

Alternatör Diyot Dalgalanma Testi Nasıl Yapılır?

Alternatör Diyot Dalgalanma Testi ürün kullanım kılavuzu ile birlikte yapılmalıdır. Bu yüzden Alternatör Diyot Dalgalanma testini yapraken Türkçe ürün kullanım kılavuzunu eş zamanlı okuyarak yapmanız tavsiye edilir.

Akü Test Cihazı ile İlgili Önemli Terimlerin Açıklamaları:

CCA Değeri Nedir?

CCA yani Cold Cranking Amper, Türkçeye soğuk marşlama amperi olarak geçmiştir.  CCA, Akü sanayisinde, Akü’nün soğuk sıcaklıklarda motoru marşlayabilme derecesine denir. Bu derecelendirme yeni şarj edilmiş bir akünün 0°F/ -18°C sıcaklıkta 30 saniye boyunca 12 V pilin masrşlama esnasında en azı 7,2 V’da iletebildiği amper değeridir.

SAE Standardı Nedir?

Otomotiv Mühendisler Topluluğu standardıdır. SAE, aküler için Soğuk Marşlama Amperi (CCA) değerlerini aküler için bir standart haline getirmiştir. O yüzden bu değerlendirme yukarıda belirtilen CCA değerlemesiyle aynıdır.

IEC Standardı Nedir?

Uluslararası Elektroteknik Komisyonu standardıdır. Bu derecelendirme bir akünün 0°F/ -18°C sıcaklıkta 60 saniye boyunca 12 V pilin masrşlama esnasında en azı 8,4 V’da iletebildiği amper değeridir.

EN1 Standardı Nedir?

Avrupa Normları Standardıdır. EN1 Amper derecelendirmesi 0°F/ -18°C sıcaklıkta 10 saniye boyunca 7.5 V’yi koruyarak nominal akımda deşarj edip 10 saniye bekletip, 73 saniye boyunca orjinal akımın %60 ı derecesinde deşarj edilip 7,5 Volt korunarak 90 saniye boyunca amper değerlerinin verilmesidir.

EN2 Standardı Nedir?

Avrupa Normları Standardıdır. EN2 Amper derecelendirmesi 0°F/ -18°C sıcaklıkta 10 saniye boyunca 7.5 V’yi koruyarak nominal akımda deşarj edip 10 saniye bekletip, 133 saniye boyunca orjinal akımın %60 ı derecesinde deşarj edilip 6 Volt korunarak 150 saniye boyunca amper değerlerinin verilmesidir.

JIS# Nedir?

Japonya Sanayi Standardıdır. JIS # amper değerlendirmesi Amper saatlerine dayanır ve 20 saatlik derecelendirme kullanalarak hesaplanır. Bu kullanım kılavuzunda JIS model numaraları baz alınarak CCA değerleri referans tablosu kullanılır.

DIN Nedir?

Alman Sanayi Standardıdır. DIN standratlarında göre 0°F/ -18°C’de marşlama sırasında 12 V Pilin 30 saniye boyunca 9.0 V korunarak ve 150 saniye boyunca 8.0 V korunarak iletilen amper değerlerinin verilmesidir.

CA/MCA Değerlendirme Nedir?

Marş Amperi ve Deniz Marş Amperi Değerlendirmesidir. Bu derece amper sayısı olduğu 32 ° F ‘de, yeni bir tam dolu batarya stoklama (0 ° C) 30 saniye süre ile, krank boyunca en az 7.2 volt fora 12V pilin gerilimi muhafaza ederken.

SoC Ne Demektir?

State of Charge, yani Şarj durumu demektir.

Akü Test Cihazını Kullanmadan Önce Lütfen Güvenlik Önlemlerini Okuyunuz

•Motor çalışırken zehirli bir gaz olan karbon monoksit üretir. Aracı daima iyi havalandırılan bir alanda kullanın. Egzoz gazlarını solumayın - bu gazlar ölüme yol açabilecek tehlikelidir.


• Gözlerinizi kostik sıvılar gibi itici nesnelerden korumak için her zaman güvenlikli göz koruma ekipmanı kullanın.


• Yakıt ve akü buharları oldukça yanıcıdır. Test sırasında aracınızın yakınında sigara içmeyiniz.


• Motor çalışırken, birçok parça (kasnaklar, soğutucu fan, kayışlar vb.) yüksek hızda döner. Ciddi yaralanmaları önlemek için her zaman dikkatli olun ve bu parçalardan güvenli uzaklıkta bir mesafede durun.


• Test veya sorun giderme için motoru çalıştırmadan önce, daima el frenlerinin sıkıca çekildiğinden emin olun. Vitesi Park (otomatik şanzıman) ve Boş (manuel şanzıman) konumuna getirin.


• Her zaman araç tekerlerini sabitleyiniz. Test sırasında aracı asla gözetimsiz bırakmayın.


• Araç aküsünün üzerine asla herhangi bir alet koymayınız, bu durum terminalleri kısa devre yaptırmanıza sebep olabilir; kendinize, aletlere veya bataryaya zarar verebilirsiniz.


• Motor üzerinde çalışırken bol giysiler giymeyin veya takı takmayın. Gevşek giysiler fanlara, kasnaklara, kayışlara vb. sıkışabilir. Takı akım iletebilir ve güç kaynağı ile toprak arasında temas ederse ciddi yanıklara neden olabilir.


•Her zaman bir yangın söndürücüyü atölyede hazır ve kolayca erişilebilir tutun.


Akü Testine Başlamadan Önce Önemli İpuçları

1. Brio Akü Test Cihazının çalışma voltajı 9V’den 36V DC’ye kadardır. 24V (12V x 2 seri olarak bağlanmış akü) sistemlerde Batarya ve Topraklama testi için, piller arasındaki bağlantıyı devre dışı bırakın ve test cihazının kelepçeleirni her seferde bir batarya olacak şekilde ayrı ayrı test ediniz. Marş Testi ( Cranking ) ve Alternatör Testi (Şarj Dinamosu) , 12V veya 24V sistemlerinde yapılabilir.


2. Şarj cihazı tarafından yeni şarj edilmiş olan batarya yüzey şarjı içerir ve testten önce Araç Farları 3 ~ 5 dakika AÇIK konuma getirilerek deşarj edilmelidir.


3. Test sırasında her zaman test cihazı kelepçelerini akü terminal direklerinin kurşun taraflarına takınız, böylece daha iyi bir temas sağlanır. Bu işlem daha iyi ve daha doğru sonuçlar verecektir.


4. Test cihazı kelepçelerini doğrudan akü terminal direklerine sıkılmış çelik cıvata üzerine bağlamayın; bu yanlış okumalar veya tutarsız sonuçlar verebilir. (Not: Bu, diğer tüm pil test yöntemleri için de geçerlidir.)


5. Test esnasında akü aracınıza bağlıysa, motorun, tüm araç ekipmanlarının ve elektrikli aksamın kapalı olduğundan emin olunuz. Araç içi ışıkların ve tüm kapıları kapatınız.


6. Aküde çatlak veya kırık olup olmadığını inceleyin. Pil hasarlıysa Test Cihazını kullanmayın.


7. Eğer akü tipi sulu ise: sızdırmaz bakım gerektirmezse, akü üzerindeki işaretlere kadar belirtilen seviyeyi distile suyla doldurun . Bu, gazın hücrelerden temizlenmesine yardımcı olacaktır. AŞIRI DOLDURMAYIN.


8. Test etmek için aküyü araçtan çıkarmak gerekirse, her zaman önce negatif terminali aküden çıkarın. Herhangi bir kıvılcımlanmaya neden olmamak için tüm aksesuarların KAPALI olduğundan emin olun.



Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.